Over BeeSupport

Het begon in Zimbabwe

Meubels en bijenkasten Honingraat met bijen.jpg
Tussen 1994 en 1998 werkte Ellen Michaélis als meubelmaker in Zimbabwe. In 1996 kwam ze in contact met hobby-imker en basisschoolleraar Michael Hlungwani. Hij liet haar zijn erf met verschillende geïmproviseerde bijenkasten zien. Honingjagen (honing verzamelen in de natuur) was gebruikelijk en Ellen leerde dat dit met grote gevaren gepaard ging. Door gebruik van vuur werden bijenvolken vernietigd en er ontstonden veldbranden. Er was schamele honingoogst.

Verbeterde levensomstandigheden 
Michael was ervan overtuigd, dat scholing over bijenhouden ertoe zou bijdragen om veilig meer honing te kunnen oogsten en daarmee inkomsten te genereren. In 1997 volgde Michael's vrouw Miriro een cursus bijenhouden en ook zij werd enthousiast. Na een succesvolle honingoogst raakten de omwonenden zo geinteresseerd, dat het echtpaar Hlungwani samen met hun dorpsgenoten de Kutsungirira Beekeeping Society oprichtten. De scholing binnen de gemeenschap was niet alleen goed voor bijen, omgeving, handvaardigheid en voedselvoorziening, maar ook voor de lokale economie. 

Bestendiging 
Onder de indruk van de mogelijkheden van bijenteelt voor boerenbevolking besloot Ellen zich in te zetten voor de ontwikkeling van dit imkerproject. Terug in Nederland benaderde zij in 1999 Jane Aerts van Green Development Foundation, met een vestiging in Amsterdam, die duurzame plattelandsprojecten in ontwikkelingslanden ondersteunt. Enkele jaren assisteerden Jane en Ellen samen KBS bij het verwerven van fondsen voor de trainingen en imkermaterialen. Tevens waren zij adviseurs en klankbord voor Michael en de clubleden bij alle aspecten van de bijenteelt. De lokale organisatie en gemeenschap werden hierdoor sterker. 

Verbreding en verdieping
Door het succes van Kutsungirira Beekeeping Society ontstond het idee om in meer regio het houden van bijen te promoten. Een ander imkerproject diende zich aan  tijdens het Internationale Bijencongres Apimondia in 2001. Ellen ontmoette daar imker Peter Otengo uit Kenia, die in zijn dorpsgemeenschap imkers wilde helpen. Kennis van de natuur- en imkerwereld groeide door de kennismaking in 2004 met Nederlandse imker en bosbouwer Bert-Jan van Wichen, die zelf in Kenia was geweest en zich graag wilde inzetten voor imkers in dat land. 

Oprichting van stichting BeeSupport 
De combinatie van praktische ervaring en vakkennis zorgde voor de nodige synergie en daadkracht. Ellen en Bert-Jan besloten om na een periode van praten en plannen, op 1 december 2004 de Stichting BeeSupport op te richten. 

Alle bijtjes helpen
met een donatie naar
NL41 RABO 0328 2695 30
t.n.v. BeeSupport, Amsterdam

of direct via onze QR-code: